Zeleninová pomazánka

14.8. 2016Tomáš Stankovský4324x0

Jsme mazací národ. Většina z nás jede ve stylu margarín, pomazánkáč, taveňák nebo dokonce glukózo-fruktózové pohlazení za dvacku z Kaufu, které se tváří jako marmeláda. Dát si krajíc chleba a něčím si ho namazat, na tom není nic špatného. Ale měli bychom se nad tím trochu zamyslet a nejenom slepě mazat to, co nám přijde pod ruku anebo je ve slevovém letáku. Takhle teda ne. Zkusíme to jinak. Jak?

Všichni si rádi ukrojíme krajíc chleba a namažeme něčím dobrým. Dokonce i já. Ale vždy je pro mě důležité, aby to bylo kvalitní, zdravé a chutné. Žádný odpad vyrobený někde v laboratoři. A když se občas podíváme na složení některých výrobků, tak si snad ani nemůžeme myslet, že se to vyrábí někde jinde. Dneska aby každý, kdo tomu chce alespoň trochu rozumět, byl chemikem.

Vždy můžeme najít lepší alternativu, kterou nezruinujeme naši peněženku a zároveň prospějeme svému zdraví. Jen do toho rozhodování musíme trochu zapojit i svoji hlavu. Takže ne margarín, ale máslo. Ne taveňák, ale žervé nebo čerstvý sýr a ne ovocnou pomazánku, ale kvalitní domácí marmeládu s vysokým obsahem ovoce a minimem cukru. Toť vše. Ani to moc nebolelo, co?

Takže si klidně občas můžeme dopřát kvalitní máslo, sýr i marmeládu. Na tom není nic špatného. Ale co kdybychom si mohli namazat chleba i něčím jiným? Něčím, co nám dodá nejen energii, ale také nějaké vitamíny, minerály a vlákninu. Co byste řekli na zeleninovou pomazánku? Asi nic moc, co? 😀 Ale věřte mi, že je daleko chutnější, než si vůbec dokážete představit. Doma si ji můžeme vyrobit s minimálními náklady, úsilím a mít jistotu, že jsme pro sebe připravili to nejlepší.

Osobně mám moc rád zeleninové pomazánky od společnosti Alnatura. Jejich příchutě jsou skvělé a na výběr je jich hned několik. Nejvíc mě zaujala Toskana a Červená řepa s křenem. Možná to bude tím, že jsem Toskánu ochutnal jako první, ale je fakt boží. Až budete mít možnost, pomazánku vyzkoušejte. Určitě je to skvělý způsob, jak se zeleninovými pomazánkami začít. Věřím, že nebudete litovat. 🙂

Ale dnes nebudeme nic kupovat. Naopak. Zkusíme si něco podobného připravit doma sami. Nebude to úplně to samé jako výše popsané pomazánky, ale princip je v podstatě stejný. Půjde o 3 úplně základní druhy zeleninových pomazánek. Vybral jsem ty druhy zeleniny, které jsou právě v kurzu. Je to červená řepa, mrkev a fenykl. K zelenině vždy přidáme pouze semínka nebo ořechy a kyselou složku, která pomazánce dodá říz. Nakonec můžeme přidat ještě bylinky, pokud je máme rádi. Doporučuji to udělat, protože se pak pomazánka dostává úplně do jiné dimenze. Tak, to by jako omáčka kolem stačilo, pojďme už k věci. 😀

Mrkvová pomazánka

Ingredience:

  • 300 g mladé karotky
  • 50 g slunečnicového semínka
  • 1 lžíce jablečného octa
  • tymián

Řepová pomazánka

Ingredience:

  • 300 g mladé červené řepy
  • 50 g vlašských ořechů
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • šalvěj

Fenyklová pomazánka

Ingredience:

  • 300 g čerstvého fenyklu (hlízy)
  • 50 g kešu ořechů
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • bazalka

Postup:

  • Předehřejeme si troubu na 200 °C.
  • Veškerou zeleninu poctivě očistíme od nepotřebných, tuhých částí a omyjeme. Pokud je zelenina mladá, čerstvá a čistá, nemusíme ji loupat. V jiném případě řepu a mrkev oloupeme.
  • Pokud nemáme úplně mladou řepu a karotku, rozkrojíme je napůl.
  • Teď máme dvě možnosti. Pokud chceme mít pomazánku šťavnatější, zabalíme jednotlivé druhy zeleniny do alobalu, aby neztratily moc své šťávy. Pokud chceme pomazánku spíše sušší, dáme zeleninu na pečící papír a pod gril. Já volím gril, protože mám rád chuť připečené zeleniny. 🙂
  • Plech si vyložíme pečícím papírem (pokud volíme první metodu, nemusíme), a se zeleninou vložíme do trouby.
  • Pečeme cca 45 minut, do změknutí (záleží na velikosti zeleniny). Pokud zeleninu grilujeme, v polovině času ji obrátíme, aby se nám nepřipálila.
  • Mezitím, než se zelenina upeče, si na pánvi postupně upražíme jednotlivá semínka a ořechy. Pražíme je bez tuku na střední až středně vyšší teplotě kolem 5 minut, dokud lehce nezhnědnou a nezískají krásnou silně oříškovou vůni.
  • Když je zelenina hotová, smícháme ji ve vysoké nádobě se zbylými ingrediencemi a pomocí tyčového mixéru ji rozmělníme do hladka podle našich preferencí. V této chvíli můžeme přidat bylinky nebo je nechat až na finální zdobení. Anebo je můžeme použít teď i potom. Záleží na nás. 🙂
  • Podáváme s pečivem, krekry nebo jen tak jako zeleninovou svačinku.
  • Dobrou chuť.
Kreativec se srdcem dobrodruha, věčný optimista a idealista, který na sobě musí vše vyzkoušet a jde si svojí vlastní cestou...
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tvé osobní údaje použiji pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů