Hrášková sezóna je tu!!! Čerstvý hrášek je společně se zelenými fazolkami nejjednodušeji stravitelná luštěnina. Obsahuje spousty bílkovin, vlákniny, vitamínů, minerálů, antioxidantů a také další zdraví prospěšné látky. Tak proč toho nevyužít? Hrášek skvěle zasytí a taky pomůže při zácpě! Úprava hrášku je naprosto jednoduchá, v podstatě žádná, takže to zvládne úplně každej a skvěle tím vyživíme svoje tělo. Pojďme na to!
Ingredience pro 2 osoby:
120 g špaget v suchým stavu
150 g vyloupanýho čerstvýho hrášku
50 g najemno nakrájený cibule
50 g strouhanýho parmezánu
1 hrst nasekaný čerstvý petrželky
2 lžíce olivovýho oleje
1 lžíce bílýho vinnýho octa/citrónový šťávy
sůl a pepř na dochucení
Postup:
Ve velkým hrnci přiveďte k varu větší množství osolený vody. Když voda začne pořádně vřít, rozhoďte špagety, promíchejte a vařte je podle návodu (asi 10 minut).
Mezitím si v malým kastrůlku na střední teplotě rozehřejte lžíci oliváče, přidejte nakrájenou cibuli a nechte 2 minuty zpěnit. Po 2 minutách přidejte hrášek, vinný ocet, pepř a restujte ještě další 3 minuty.
Potom směs zalijte 300 ml vody z vařících se špaget a duste ještě 5 minut.
Po 5 minutách stáhněte směs z plotny, přidejte nasekanou petrželku a důkladně rozmixujte v jemný pyrééé. Pokud bude třeba, přidejte další vodu, ať je pyré poměrně řídký.
Zceďte uvařený těstoviny, vraťte je zpět do hrnce, přidejte lžíci oliváče, hráškový pyré a důkladně promíchejte.
Nakonec postupně přisypte 2/3 strouhanýho parmezánu a opět lehce promíchejte.
A je hotovo! Servírujte na talíř s dávkou čerstvý petrželky, zasypte zbytkem parmezánu a podle chuti opepřete, případně dosolte.